Bedrijfsinformatie
bacterien

Afwatering, uit het oog uit het hart

De voedingsmiddelenindustrie ontkomt niet aan potentieel gevaarlijke omstandigheden door de temperatuur, vloeistoffen en vetten. Iedereen weet dat voedselveiligheid, hygiëne en kostenbeheersing belangrijke factoren zijn. Elke producent heeft een HACCP-protocol voor een voedselveilige productie en de daarbij behorende reiniging van apparatuur en ruimten. Dus is het vanzelfsprekend dat de schoonmaak effectief is, de werktafels schoon zijn en dat in de werkomgeving geen vuil en besmetting voorkomen. Maar er is meer nodig.

Helaas is in de praktijk de afwatering een aspect dat niet de hoogste prioriteit heeft. Het ontwerp van veel afwateringssystemen is vaak niet goed doordacht en dus niet optimaal uitgevoerd, terwijl dit juist erg belangrijk is en je hem maar een keer goed kunt doen in combinatie met de juiste vloer. In het beste geval leidt dit tot onnodig hoge kosten voor reiniging en onderhoud, maar het kan ook leiden tot besmettingen. Als het afwateringssysteem niet goed is ontworpen, onderhouden en schoongehouden, kunnen bacteriën als Listeria en Salmonella ongestoord groeien. En in het ergste geval tot (tijdelijke) sluiting van productieafdelingen of zelfs sluiting van hele bedrijven. Hieruit kunnen recalls volgen en imago-schade van de desbetreffende fabrikant.

Voorkom besmetting door 100% aandacht voor hygiëne

Ondanks HACCP-normen en schoonmaakprotocollen gebeurt de schoonmaak soms te snel en wordt alle vuiligheid door de put of goot weggespoeld. Daarom deze waarschuwing voor iedereen die werkt met eten: geef 100% aandacht aan hygiënische omstandigheden. Plaats opvangbakken onder de transportband(en), waardoor de vloer schoner en veiliger blijft. Dit zorgt voor snelle en effectieve kostenbesparende schoonmaak. Maar de vloer en de werkruimte zijn pas écht schoon als ook de afwatering schoon is. Daarom wil ik het belang benadrukken van optimale hygiënische afwateringsoplossingen. Zorg sowieso voor voldoende afschot in de vloeren richting putten en goten, of voor afschot in de goten als dit in de vloer lastig te realiseren is. Voorkom het blijven staan van plassen water tijdens productie, streef naar plasvrije vloeren en zorg voor een goede reiniging en desinfectie. Verder moeten afvoerputten hygiënisch en eenvoudig toegankelijk zijn en contaminatie van bacteriën worden voorkomen. Nu kan iedereen een put maken: vier RVS platen aan elkaar lassen, een goot en een rooster en klaar. Maar lassen en scherpe haakse verbindingen zijn lastig schoon te maken. Dat kost veel tijd en levert extra risico’s op. Daarom kiezen wij voor het dieptrekken van producten, waardoor hoeken met een radius >= 3 mm ontstaan. Deze hoeken zijn goed reinigbaar, dus hygiënisch.

Wij zetten hygiëne op de eerste plaats; Hygiëne First!

Bij ACO werken we met de Hygiëne First-filosofie. Voor ons draait alles om voedselveiligheid, kostenbeheersing en Health & Safety. Al onze producten, van afvoerputten en keukengoten (opvangbakken ) tot rooster- en sleufgoten, zijn ontworpen om productie- en schoonmaakwater veilig en efficiënt af te voeren. Ons doel is om stilstaand water te voorkomen en de groei van bacteriën in en rond de afwateringssystemen te stoppen, om zo het risico tot besmetting van levensmiddelen te voorkomen. ACO is het eerste bedrijf dat een volledig pakket in afwateringsproducten heeft dat voldoet aan de strenge eisen van de European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG).

Meer informatie: Aco BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *