Ingrediënten
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie over halalkeurmerken. Supermarktproducten staan namelijk vol met logo’s en keurmerken, maar het is onduidelijk te achterhalen of de dieren echt halal zijn geslacht.

Bij halalslacht worden de dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dit houdt onder meer in dat de slachter gelovig is, en dat hij slacht in de naam van Allah. Voor het slachten zelf geldt dat het dier gezond moet zijn, en dat de keel met een scherp mes in één haal moet worden doorgesneden. De onduidelijkheid ligt echter in het verdoven van het dier, omdat sommige moslims vinden dat verdoven voor de slacht is toegestaan. Keurmerken op vleesproducten geven alleen aan dat een product halal is, maar het is voor consumenten vaak onduidelijk aan welke eisen het product voldoet. Er ontstaat daardoor wantrouwen en onzekerheid.

Toezicht in slachthuizen

In de Nederlandse slachthuizen houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op het dierenwelzijn en de voedselveiligheid. Tijdens rituele slacht moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn die controleert of het te slachten dier binnen 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont. Als dit het geval is, moet een dier alsnog worden verdoofd. Door die verdoving is het vlees ineens niet meer halal. De aanwezige dierenartsen houden alleen de naleving van de 40-secondenregel in de gaten, maar letten niet op het uitvoeren van de halalstandaarden.

Keurmerken

De halalstandaarden worden gecontroleerd door keurmerken. Zij houden toezicht op alle stappen in het productieproces, en oordelen of een product halal is. Alle ingrediënten moeten worden gekeurd, want alleen op die manier kan worden gegarandeerd dat het eindproduct halal is. De koepelorganisatie wil graag dat instanties transparant zijn, en dat de consument zelf kan controleren hoe een dier geslacht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *