Nieuws

Voor varende goederen is het deze week al brexit

1
Haven van Felixtowe/Wikimedia Commons
Haven van Felixtowe/Wikimedia Commons

De brexit mag dan officieel in gaan op 29 maart, maar voor veel Britse ondernemingen is de brexit al over 3 dagen een feit. Dat zei Stephen Phipson, voorzitter van de Britse werkgeversorganisatie en fabrikantenlobby EEF (Engineering, Employers’ Federation) deze week, aldus De Morgen.

Phipson wees op de tijd die het kost om handelsgoederen te verschepen. Vóór een scheepslading uit het Verre Oosten in Groot-Brittannië arriveert, ben je 6 weken verder. Maar bij het vertrek moet wel duidelijk zijn wat de status van Groot-Brittannië is in de internationale handel. Valt het land wel of niet onder de bestaande handelsovereenkomsten? Over 3 dagen varen de eerste schepen uit die na 29 maart in Engeland zullen aankomen. Hetzelfde geldt overigens voor de omgekeerde weg: Britse goederen die na aanstaande vrijdag verscheept worden naar Zuid-Oost Azië, lopen het risico na een eventuele no deal-brexit op hun bestemming aan te komen.

De uitspraken van Theresa May, dit weekend, zullen bij de EEF, die een miljoen werknemers vertegenwoordigt, dan ook weinig geruststellend over zijn gekomen. May wil van het Britse parlement opnieuw meer tijd om in Brussel te onderhandelen over de brexit, schrijft Knack. Het parlement zou daar donderdag over moeten stemmen, melden Britse media, maar is May’s tijdrekkerij meer dan beu.

De EU handhaaft het standpunt dat het nu gesloten akkoord niet opnieuw onderhandelbaar is.

Bron: Foodlog

1 reactie op “Voor varende goederen is het deze week al brexit

  1. Harry Romijn zegt:

    Hoe drukte Tusk dat uit ? Een plaats in de hel, voor personen, die op zo’n enorme schaal een avontuur aangaan, zonder ook maar een schets aan idee te hebben, hoe alles eruit moet gaan zien:… laat staan de flauwste notie hebben, wat er allemaal aan gevolgen komen kijken.
    Overigens: In NL hebben we ook twee partijen met dezelfde avonturendrift: PVV en FvD met hun Nexit.
    Of de BBC-cartoon met May in een gecrashte Spitfire: “Never has so much damage been done to so many by so few”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *